Strand van Ameland
Op het strand van Ameland is altijd iets te doen of te zien; of het nu op een zonnige zomerdag of tijdens een najaarsstorm is, het blijft genieten!
Lange strandwandelingen, schelpen zoeken, zwemmen in de branding, zonnebaden, vliegeren en paardrijden, het is zomaar een greep uit de vele mogelijkheden die het strand van Ameland biedt.
Het strand van Ameland - het gehele jaar genieten!
Strandpaviljoens
Op het uitgestrekte strand van Ameland zijn vier strandpaviljoens. Ideaal voor een heerlijke lunch of diner, een ontspannen borrel, lekker ijsje, verkoelend drankje of om na een strandwandeling op te warmen met een warme chocolademelk met slagroom.
En dan hebben we het nog niet eens over het prachtige uitzicht op het strand van Ameland en de Noordzee!
Beachcub The Sunset
Hollum | Op het uiterste westpuntje van Waddeneiland Ameland vind je Beachclub The Sunset. Deze laid back spot staat ook wel bekend als 'Ibiza aan de Noordzee'.
Strandpaviljoen Ballum
Ballum | Prachtig gelegen aan het Groene strand, vlakbij het dorpje Ballum en centraal gelegen aan het fietspad dat door de duinen van Hollum naar Nes loopt.
Strandpaviljoen Sjoerd
Nes | Strandpaviljoen Sjoerd maakt een combinatie van streetfood, classics en Mediterraans. Sjoerd houdt van eerlijk, duurzaam en van producten uit de buurt.
Faciliteiten
Op de stranden en bij de strandpaviljoens zijn er verschillende faciliteiten; er zijn douches en toiletten en het is mogelijk om een strandrolstoel te lenen. Bij het strandpaviljoen in Nes kunnen strandstoelen en windschermen gehuurd worden.
Top 10 Strandactiviteiten
Veiligheid op het strand en op zee
Op Ameland zijn de redders van de KNRM actief. Zo houden KNRM Lifeguards in de zomermaanden dagelijks toezicht op de zee en de hoofdstranden (Hollum, Ballum, Nes, Buren).
Per strand houden de strandwachten circa 500 meter strand in de gaten: aan weerszijden van de strandwachtpost 250 meter.
Twee KNRM-reddingstations
Naast de lifeguards zijn er ook twee KNRM-reddingstations op Ameland één in Nes en één Ballum. KNRM reddingstation Nes en KNRM reddingstation Ballum staan 24 uur per dag paraat om mensen op het water te helpen en te redden. Bij nood bel je de alarmnummers. De KNRM vrijwilligers bieden gratis hulp.
Aanwezigheid strandwachten
De strandwachten van de KNRM bewaken de stranden bij de vier strandopgangen op de volgende dagen:
- 21, 22, 23, 28, 29 en 30 juni 2024
- 6 juli t/m 1 september 2024 dagelijks
- 6, 7, 8, 13 en 14 september 2024
De strandwachten zijn op bovenstaande data op het strand aanwezig van 10:00 - 18:00 uur.
Gemeente bord en vlaggen systeem
Bij ieder bewaakt badstrand staat bij de duinovergang een blauw bord. Hierop geeft Gemeente Ameland uitleg over wel of niet toegestane activiteiten op het strand.
Daarnaast kun je ter plaatse aan de kleur van de uithangende vlag zien hoe gevaarlijk zwemmen en baden op dat moment is.
Badtijden
Wil je zwemmen of baden buiten de bewaakte gebieden? Houd je dan aan de badtijden:
Let op:
Zwemmen in zee is altijd op eigen risico. Baad niet bij eb.
Zwemmen in zee
Als je op vakantie naar Ameland gaat, dan wil je natuurlijk ook zwemmen in zee, dat snappen we helemaal! Want wat is er nou fijner dan een verkoelende duik in zee?! Natuurlijk kan dit, maar, houd wel rekening met een aantal dingen. De zee houdt namelijk geen rekening met jou. Zwem gerust, maar zwem bewust!
Zeevonk
Foto: Rafael Martig
Ecoloog Lyce Saathof aan het woord:
Misschien heb je wel eens op een warme zomeravond langs het strand gelopen en een lichtgevende gloed in de golven gezien. Als je door het water loopt, blijven je voetstappen als glitters in het zand staan. De kust verandert in een sprookjeslandschap. Het magische beestje dat dit veroorzaakt is zeevonk, een eencellige alg die kan oplichten. Maar wat is het precies, waarom geeft deze alg licht en wanneer heb je de meeste kans om dit te zien?
De zon in de zee zien zakken
Genieten van hoe de zon ondergaat? Dat doe je natuurlijk op je favoriete Waddeneiland!
Het schouwspel van de zon is magisch; de verbluffende kleuren en de weerspiegeling in de zee. Of je nu ontspannen op een kleedje op het strand of in de duinen zit, of op het terras van een strandpaviljoen, het is puur genieten!
Strand Hollum
Voor de mooiste plek op Ameland om de zon zien onder te gaan ga je naar het strand bij Hollum.
Zonsopkomst
Genoten van de zonsondergang? Fiets dan de volgende ochtend naar het andere puntje van Ameland, namelijk het natuurgebied Het Oerd. Hier kun je de zon prachtig zien opkomen vanaf de 24 meter hoge Oerdsduin.
Tip: Webcam
Ben je helaas niet op Ameland maar wil je toch genieten van het strand? Neem dan een kijkje op één van onze webcams!
Met een korreltje zand....
Pak je strandtas in
Wat neem je mee in je strandtas?:
- zonnebrandcreme
- handdoek
- zwemkleding
- zonnebril en hoed/pet
- strandkleding
- parasol of strandtentje
- koeltas met eten & drinken
- strandspeelgoed
- boek of tijdschrift
- strandstoel of kleed
- plastic zak (voor je afval)
Met de hond
Wat is er nou leuker dan een strandwandeling maken met je hond?
Honden dienen op de volgende stranden aangelijnd te zijn:
- Groene Strand Ballum
- Strandovergang Hollum
- Strandovergang Nes
- Strandovergang Buren
Op de overige stranden mogen honden onder appèl loslopen.
Strandrolstoelen
Op Ameland zijn verschillende (strand)rolstoelen waar mensen met een beperking gebruik van kunnen maken. Zo kan iedereen genieten van het strand en de zee.
Er zijn verschillende type strandrolstoelen beschikbaar:
- Elektrische strandrolstoel
- De Jutter
- De Tiralo
Zand, strand, hoppa Ameland!
Op de fiets naar het strand
Wil je lekker een dagje naar het strand? Ga dan op de fiets of loop eens naar het strand! Want hoewel je ook met de auto of de bus naar het strand kunt, kun je de fiets net iets dichter bij het strand parkeren dan de auto. Oftewel: nog eerder genieten van het Goudgele strand van Ameland! En.... sportief bezig geweest, dus win - win!
Tip: neem eens een kijkje bij de Fietsverhuurbedrijven op Ameland en huur een bakfiets, tandem, elektrische fiets!
Strandjutten & het Juttersmuseum
Strandjutten; het zoeken naar aangespoelde voorwerpen langs de kust. Mensen die strandjutten, ook wel jutters genoemd, verzamelen alles wat de zee op het strand heeft achtergelaten, zoals hout, schelpen, flessen en andere interessante objecten.
Het lijkt romantisch, maar voor de boeren op het oude Ameland was het een noodzaak in de voortdurende strijd om te overleven.
Nieuwsgierig naar hoe mensen vroeger op Ameland leefden en naar welke schatten zij allemaal gejut hebben? Breng dan zeker eens een bezoek aan het Landbouw-Juttersmuseum!
Groene Strand
Het strand bij Ballum was vroeger het breedste strand van Ameland. Maar door veranderende stroming ontstond er eind jaren '90 een zandhaak in de Noordzee boven Ballum.
Binnen deze zandhaak werd door het langzaamstromende water steeds een laagje slib afgezet en al gauw begon zeekraal hier te groeien. Het gebied werd steeds dichter begroeid, er vormden duintjes en de vegetatie werd steeds diverser.
Getijden
Aan het Noordzeestrand is het getij goed te merken. Tijdens eb zakt het water tot het laagste punt: laagwater. Daarna komt vloed en stijgt het water weer tot het hoogste punt: hoogwater.
Elke 6 uur wisselen hoog- en laagwater elkaar af. Het deel van het strand tussen de hoogwaterlijn en de laagwaterlijn heet het natte strand. Het deel boven de hoogwaterlijn heet het droge strand.
Stranddieren
Vooral op het natte strand is er van alles te vinden, zoals schelpen, hout, zeesterren en zelfs echte fossielen. Ook zijn er vele levende dieren te zien zoals vogels, krabben, garnalen en de wat minder populaire, maar zeker mooie, kwallen.
We hebben een aantal dieren voor je op een rijtje gezet:
-
Kwallen
Er is er altijd wel één te vinden op het strand.
-
Zeesterren
Deze bijzondere dieren zijn vooral na een storm op het strand te vinden
-
Heremietkreeften
Een Heremietkreeft is een schaaldier dat lege schelpen gebruikt om zijn zachte achterlijf te beschermen.
-
Zeehonden
Een enkele keer kom je een zeehond tegen tijdens je strandwandeling. Hij ligt dan vaak uit te rusten. Mooi om te bekijken van een afstandje, benader de zeehond niet!
-
Strandplevier
Het Groene Strand van Ameland is zeer belangrijk voor de Strandplevier. Op dit moment zijn er nog maar enkele tientallen broedparen in het Waddengebied. Ameland is veruit het populairst als broedlocatie!
-
Krabben
De meeste krabbensoorten leven in zee en zijn te vinden van de diepzee tot in de getijdenzone.
27 kilometer aan zand
Het strand- en duinlandschap op Ameland verandert continu. Eb en vloed, maar ook de wind (prima voor vliegeren en kitesurfen op Ameland!) draagt zijn steentje bij door kleine hoopjes zand uit te laten groeien tot hele duinen, om deze vervolgens tijdens stormen weer te bedreigen.
Wist je dat Waddeneiland Ameland maar liefst 27 kilometer lengte aan strand heeft?! Naast dat we heel veel meters strand hebben, is het strand ook nog eens erg schoon. Ameland heeft hier al diverse prijzen en onderscheidingen voor ontvangen.
Prijzen en Awards
Schoonste strand
Ameland mag zich al jaren één van de schoonste stranden van Nederland noemen. In 2024 ontving Strand Hollum maar liefst een 9,83 van de jury en werd daarmee nipt tweede in de Schoonste Strand van Nederland-verkiezing!
Blauwe Vlag
De stranden en jachthaven van Ameland mogen al tientallen jaren de Blauwe Vlag voeren: een internationale onderscheiding voor stranden en jachthavens die voldoen aan zeer hoge kwaliteitseisen op gebied van waterkwaliteit, veiligheid, educatie en aanwezige voorzieningen.
Quality Coast Award
De QualityCoast Award is een Europees keurmerk voor duurzaamheid van kustgemeenten en wordt door een internationale jury uitgereikt aan kustplaatsen die bijzondere inspanningen leveren op het gebied van toerisme en milieuzorg.
Kustonderhoud
Zandsuppletie
Foto, bron: Rijkswaterstaat
Ameland heeft een mooie en bijzondere Noordzeekust, met zandstranden en duinen. Deze kust is onze belangrijkste bescherming tegen de zee. De kust slijt echter voortdurend. Rijkswaterstaat versterkt de kust daarom af en toe met zand. Dat doen ze met behulp van 'zandsuppletie'. Daarbij brengen baggerschepen zand uit de Noordzee aan op het strand of op de zeebodem vlak voor de kust. Zo houden ze de kustlijn op zijn plaats. Op dit moment vinden er op Ameland geen zandsuppleties plaats.
Sometimes you just need a beachday
Strandvakantie
Niets is fijner dan een strandvakantie, heerlijk in een vakantiehuis vlakbij het strand. Want dat is het voordeel van Ameland: waar je ook op het eiland overnacht, het strand en de zee zijn altijd dichtbij! Kies je voor een (strand)camping, luxe vakantiehuis, hotel, vakantiepark, knus apparement of bed & breakfast? Alles is mogelijk!
En nog leuker.. we hebben alle accommodaties voor je op een rijtje gezet!
Demonstratie Paardenreddingboot
Tijdens de demonstratie van de Paardenreddingboot op Ameland trekken 10 krachtige paarden de boot met donderend geweld over het strand en door de branding de zee in. Deze indrukwekkende show laat zien hoe drenkelingen vroeger werden gered en schepen in nood werden geholpen. Het herinnert aan tijden van weleer, want tegenwoordig vaart de moderne Anna Margaretha razendsnel de haven van Ameland uit bij nood.
FAQ over het strand van Ameland:
Mag ik met de auto op het strand komen?
Nee, dit is alleen toegestaan voor vergunninghouders (in de winterperiode van 15 september-30 april).
Mag ik op Ameland (kite)surfen?
Het college van B&W wijst de volgende terreinen aan waar het kitesurfen op Ameland is toegestaan:
- Op de Waddenzee aan de westzijde van de veerdam bij Nes binnen het daarvoor bestemde gebied
- Op de Noordzee tussen de strandpalen 17.400 en 19 (nabij Buren)
- Op de Noordzee tussen de strandpalen 8.200 en 11.300 (tussen Ballum en Nes)
- Op de Noordzee tussen de strandpalen 3 en 4 (nabij Hollum)
Buiten de aangegeven noordzeegedeelten mag je niet kitesurfen. Ook het aan- en afvoeren van de materialen benodigd voor het kitesurfen mag alleen tussen deze strandpalen. In de winterperiode (1 november - 1 maart) mag je ook buiten de terreinen kitesurfen, met uitzondering van de zones waar het verboden is te vliegeren.
Meer informatie is te vinden op de website van Gemeente Ameland.
Mag ik op Ameland strandzeilen?
Ja, op bepaalde plaatsen op Ameland is kitebuggiën/strandzeilen toegestaan.Het college van B&W wijst de volgende terreinen aan waar het kitebuggyen en strandzeilen is toegestaan:
- het Noordzeegedeelte tussen de strandpalen 8.200 en 11.300 het Noordzeegedeelte tussen de strandpalen 3 en 4
Bron: Gemeente Ameland
Waar mag ik vissen op Ameland?
Vissen kan op Ameland in de Waddenzee en op het Noordzeestrand. Hiervoor is geen visvergunning nodig.
Voor recreatiegebied De Vleyen in Nes (achter het Natuurcentrum) is een vergunning nodig die te verkrijgen is bij Natuurcentrum Ameland, gelegen aan Strandweg 38 te Nes, telefoonnummer 0519-542737.
Voor het vissen in ander binnenwater dan de Vleyen, is een vispas nodig.
Mag ik met de hond op het strand komen?
Ja, honden mogen op het strand komen. Op de bewaakte gedeeltes bij de strandovergangen en op het groene strand bij Ballum moeten honden aangelijnd zijn. Op de overige gedeeltes moet de hond onder appél worden houden.
Alle info over het meenemen van en hond naar Ameland vind je hier.
Zeehond gevonden?
Heb je een zeehond op het strand zien liggen? Zoek dan geen toenadering, maar houdt juist afstand. Een zeehond ligt vaak op het strand om uit te rusten. Komt een mens dichtbij de zeehond, dan zorgt dit voor flink wat stress bij het dier. Daarnaast zijn zeehonden roofdieren. Ze hebben scherpe tanden en kunnen onverwachte bewegingen maken.
Zie je een zeehondenjong op het strand liggen, houdt ook dan flinke afstand. Een jong alleen op het strand ziet er zielig uit, maar dat is het niet.
Heb je het vermoeden dat je een gewonde zeehond ziet liggen, bel dan naar de 144 Red een Dier of Zeehondencentrum Pieterburen 0595-526526 en vertel waar de zeehond zich bevindt (dorp strandovergang, nummer van de dichtsbijzijnde strandpaal). Zoek ook in dit geval geen toenadering want dit veroorzaakt extra stress bij het zieke dier.
Soms komt het voor dat er een dode zeehond op het strand ligt. In dit geval kan contact worden opgenomen met Gemeente Ameland, via telefoonnummer 0519-555555. Zij zullen het dier van het strand verwijderen.
Is er een speciale strandrolstoel?
Ieder strandpaviljoen beschikt over speciale strandrolstoelen. De rolstoelen hebben bredere banden en zijn daardoor uitermate geschikt voor gebruik op het strand. Deze strandrolstoelen zijn vooraf niet te reserveren en bedoeld voor algemeen gebruik.
Waar vind ik de badtijden van Ameland?
Worden de stranden van Ameland bewaakt?
In de maanden juni, juli, augustus en september bewaken strandwachten de badstranden van Hollum, Nes en Buren. In juni en september bewaken ze de stranden in de weekenden, in juli en augustus dagelijks. Kijk hier voor de precieze data.
De strandwachten houden 500 meter strand in de gaten: aan weerszijden van de strandwachtpost 250 meter. Houd, indien je wilt gaan zwemmen, goed de kleuren van de vlag in de gaten.
Is naaktrecreatie op Ameland toegestaan?
Naaktrecreatie op het strand van Ameland is mogelijk op het Noordzeestrand tussen paal 18 en paal 20.