Zwemmen in zee - VVV Ameland

Zwemmen in zee

Als je op vakantie naar Ameland gaat, dan wil je natuurlijk ook zwemmen in zee, dat snappen we helemaal! 

Want wat is er nou fijner dan een verkoelende duik in zee?! Natuurlijk kan dit, maar, houd wel rekening met een aantal dingen. De zee houdt namelijk geen rekening met jou. 

Stranden en strandbewaking

Ameland heeft 27 kilometer aan strand. Bij de hoofdstranden is tijdens de zomermaanden strandbewaking van de KNRM aanwezig. Het gaat dan om de hoofdstranden bij Hollum, Ballum, Nes en Buren.

Je vindt deze hoofdstranden bij Ballum, Nes en Buren aan het einde van de Strandweg, bij Hollum aan het einde van de Oranjeweg (voorbij de vuurtoren).

KNRM - VVV Ameland

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is opgericht in 1824. De missie van de KNRM is redden, helpen en voorkomen van slachtoffers op zee en het ruime binnenwater, 24/7 en onder alle omstandigheden. Dit kunnen watersporters zijn, maar ook slachtoffers in de beroepsvaart en vanuit offshore activiteiten. 

Lees hier meer over de KNRM

KNRM Lifeguards
In de zomermaanden houden KNRM lifeguards op Ameland dagelijks toezicht op de zee en het strand. De KNRM lifeguards worden ingezet om strandbezoekers een leuke en vooral veilige stranddag te bezorgen. Dit doen ze door toezicht te houden, te informeren, gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen en reddingsacties uit te voeren wanneer mensen in problemen komen.

Strandposten lifeguards

Betekenis Strandvlaggen

De lifeguards weten precies hoe de zee werkt en houden alles in de gaten. Ze doen er alles aan om er voor te zorgen dat iedereen veilig kan genieten op het strand en in zee. De strandwachten beschikken op hun post over vlaggen. Deze vlaggen worden door lifeguards, naar de actuele situatie, gehesen dan wel geplaatst. Dit doen ze om baders, zwemmers, watersporters en overige recreanten te informeren over en te waarschuwen voor de risico's die verbonden zijn aan de zee. We leggen hieronder een aantal uit:

Rood-gele vlag - VVV Ameland

Rood met gele vlag

Lifeguards aanwezig
Deze vlag geeft aan dat de reddingspost is geopend en in het werkgebied van de reddingsbrigade toezicht wordt gehouden door gekwalificeerde lifeguards.

Gele vlag - VVV Ameland

Gele vlag

Zwemmen kan gevaarlijk zijn. 
Vanwege sterke onderstromen is het voor niet geoefende zwemmers af te raden om te zwemmen. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam zijn.

Rode vlag - VVV Ameland

Rode vlag

Niet zwemmen! Zeer gevaarlijk!
Zwemmen is zeer gevaarlijk. Vanwege zeer sterke stromingen is het voor zowel geoefende als ongeoefende zwemmers zeer af te raden om te zwemmen. Baden en andere activiteiten op of in het water worden ook ten zeerste afgeraden.

Het verhaal van Lifeguard Tineke

Het verhaal van Lifeguard Tineke - VVV Ameland

"Als lifeguards zijn we verantwoordelijk voor de veiligheid op het strand, en dit brengt verschillende taken met zich mee, zoals het beoordelen van de zee- en strandomstandigheden en het analyseren van de risico’s".

Tineke woont normaliter in Groningen, maar werd als klein meisje verliefd op het eiland, de strand en de zee. Daarom ging ze als tiener naar Ameland voor vakantiewerk in de horeca. Na twee seizoenen bedacht ze dat het nóg leuker zou zijn om op het strand te werken, en inmiddels zet ze zich al tien jaar in om strandbezoekers een leuke en bovenal veilige stranddag te bezorgen.

Lees hier het verhaal van Tineke

Badtijden - VVV Ameland

Badtijden

Wil je zwemmen of baden buiten de bewaakte gebieden en/of periodes? Houd je dan aan de badtijden:

Gemeenteborden - VVV Ameland

Gemeenteborden

Bij ieder bewaakt badstrand staat bij de duinovergang een blauw bord. Hierop geeft Gemeente Ameland uitleg over wel of niet toegestane activiteiten op het strand.

Let op: muien

Muien - VVV Ameland

Wat zijn muien?

Een groot gevaar voor zwemmers zijn muien. Dit zijn sterke stromingen die je vanaf de kust naar zee trekken. Wind op zee maakt de golven sterker, waardoor de muien nog krachtiger worden.

Wanneer komen muien voor?
Ze komen voor bij eb en vloed, bij slecht en mooi weer, en bij grote en kleine golven. De KNRM lifeguards zijn getraind om muien te herkennen. In het zwemgebied tussen de vlaggen zijn er geen muien.

Twijfel je of het veilig is om te zwemmen? Vraag het aan één van de lifeguards of ga niet verder dan tot je knieën in het water. Zelfs goede zwemmers kunnen in problemen komen door muien.

Wat te doen als je in een mui komt

Een mui trekt je nooit onder water, maar voert je wel van de kust weg. Het belangrijkste is om rustig te blijven en de volgende stappen te volgen:

Zodra je uit de mui bent, zwem dan rustig terug naar het strand.

Muien herkennen - VVV Ameland

Muien herkennen

Een mui kun je herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Rustiger water: Een mui ziet er vaak rustiger uit dan de rest van de zee omdat de stroming het water wegtrekt.
  • Schuimstrepen: Je ziet vaak schuim of zeewier dat in een strook naar zee wordt getrokken.
  • Kleurverschil: Het water in een mui kan een andere kleur hebben, bijvoorbeeld donkerder door de stroming die zand en ander materiaal meeneemt.
  • Golven: Golven breken minder of helemaal niet op de plek van een mui omdat het water daar naar buiten stroomt.

Blijf altijd alert en vraag bij twijfel aan de lifeguards of het veilig is om te zwemmen.

Zwem gerust, maar zwem bewust! 

Ga je zwemmen in zee? Ga dan niet verder dan heuphoogte in zee en ga niet zwemmen waar je de bodem niet meer kunt voelen. Dit is vanwege stromingen en plotselinge dieptes. 

Onze tips en adviezen:

  • Zwem bij de bewaakte stranden
  • Volg de vlag van de KNRM Lifeguards
  • Ga niet verder de zee in dan heuphoogte.
  • Zwem langs de kust, zwem niet van de kust af
  • Zwem nooit alleen en let op elkaar
  • Zwem niet rond strekdammen.
  • Blijf altijd dicht bij spelende kinderen in de zee, zodat je kunt helpen als dat nodig is.
  • Let extra op kinderen bij modderige delen van het strand; modder heeft een zuigende werking, kinderen kunnen vast komen te zitten en in de problemen raken bij opkomend water.
  • Gebruik geen drijvende voorwerpen, zoals luchtbedden, rubberboten en ballen
  • Zwem niet bij eb, want het water kan sterke stromingen veroorzaken.
  • Let extra op tijdens springtij.
  • Wees voorzichtig bij vloed. Op een zandbank kun je snel ingesloten raken door het water.
  • Let op muien.

Zie je iemand in zee in nood? Ga niet zelf het water in, maar sla alarm!

Getijdentabel - VVV Ameland

Getijdentabel

Benieuwd naar hoe het getij is tijdens jouw verblijf op Ameland? Neem dan een kijkje in onze getijdentabel. In de tabel kun je per dag precies zien wanneer het hoog- en wanneer het laagwater is. Houd er rekening mee dat dit de getijdentabel is voor de waddenkant, ter hoogte van Nes. Voor het Noordzeestrand en de andere dorpen op Ameland gelden er andere getijden

Getijdentabel

Strand - VVV Ameland

Strand

Het getij van de Noordzee is aan het strand van Ameland goed te merken. Eb en vloed wisselen elkaar af en zorgen ervoor dat er op het strand van alles te beleven is.

Strandwandelingen maken, vissen, pootje baden in zee, schelpen zoeken etc. het kan allemaal! Het strand biedt urenlang plezier.

Meer over het strand van Ameland

Enne... Houd je niet van zwemmen in zee? Dan kun je op Ameland ook heerlijk zwemmen in Zwembad de Schalken.

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.