KNRM | Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij - VVV Ameland

KNRM

Het redden en voorkomen van slachtoffers op zee en het ruime binnenwater, dat is de kerntaak van de KNRM.

Zeeman in nood? Surfer vermist? Zeiljacht met gebroken mast door harde wind? De redders en reddingsboten van de KNRM staan 24 uur per dag klaar om mensen te redden, bij elk weertype. Maar ook op het strand en in de duinen helpen de kustvoertuigen van de KNRM op moeilijk bereikbare plaatsen. 

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is opgericht in 1824. De missie van de KNRM is redden, helpen en voorkomen van slachtoffers op zee en het ruime binnenwater, 24/7 en onder alle omstandigheden. Dit kunnen watersporters zijn, maar ook slachtoffers in de beroepsvaart en vanuit offshore activiteiten. 

KNRM op Ameland - VVV Ameland

KNRM op Ameland

Ook op Ameland zijn de redders van de KNRM actief. Zo houden KNRM Lifeguards in de zomermaanden dagelijks toezicht op de zee en het strand.

Naast de lifeguards zijn er ook twee KNRM-reddingstations op Ameland één in Nes en één Ballum. KNRM reddingstation Nes en KNRM reddingstation Ballum staan 24 uur per dag paraat om mensen op het water te helpen en te redden. Bij nood bel je de alarmnummers. De KNRM vrijwilligers bieden gratis hulp, mogelijk gemaakt door donateurs. Al sinds 1824 houden hun bijdragen de KNRM in stand.

Het verhaal van KNRM schipper Willard

Het verhaal van KNRM schipper Willard - VVV Ameland

"“Bij een alarmering vertrekken we binnen tien minuten, want op het water kan een klein probleem al snel een groot probleem worden".

Willard (33) is een van de acht beroepsschippers van de KNRM in Nederland. Samen met alle vrijwilligers – één plaatsvervangend schipper en twaalf opstappers – redt hij mensen en dieren die op zee of op het wad in nood zijn. 365 dagen per jaar, 24 uur per dag en onder alle weersomstandigheden staan ze klaar als ze worden opgeroepen. 

Lees hier het verhaal van Willard

KNRM en Ameland

De KNRM en Ameland hebben samen een lange geschiedenis, die gaat maar liefst 200 jaar terug, tegelijk met de oprichting van de KNRM. Een schip met Amelander bemanning lag zelfs ten grondslag aan de oprichting van de KNRM.

Het stranden van het schip De Vreede - Collectie Het Scheepvaartsmuseum

Fregat De Vreede

Op het Fregat De Vreede dat op 14 oktober 1824 aan de grond liep bij het Noord-Hollandse Huisduinen voeren veel Amelanders.

Het schip had onder de naam De Liefde eerder voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie gevaren en was op het moment van de stranding eigendom van de in 1766 geboren Cornelis Jansz.de Boer uit Hollum. Hij was ook de schipper tijdens de fatale reis en overleefde de scheepsramp niet. 

Foto: Het stranden van het schip De Vreede - Collectie Het Scheepvaartsmuseum

Meer info over De Vreede

Abraham Fock - VVV Ameland

Begin georganiseerd reddingwezen

De ramp met het Amelander schip De Vreede was de aanleiding om het reddingwezen te organiseren.
Abraham Fock, naamgever van het Maritiem Centrum in Hollum, was een van de initiatiefnemers.

In 1824 was hij medeoprichter was van de Noord-en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij (NZHRM). Hij was ook jarenlang voorzitter van de reddingsmaatschappij.

Meer info over Abraham Fock

200 jaar redders op zee

Land van water

Op 11 november 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 200 jaar. 

Veel is veranderd in 200 jaar: van roeireddingboten naar snelle motorboten, en van kurken reddingvesten naar speciale overlevingspakken. Wat niet veranderd is, is dat KNRM'ers nog steeds vrijwillig en kosteloos werken.

We herdenken de redders die hun leven gaven en kijken naar de toekomst. Het thema voor 200 jaar KNRM is 'omringd door het verleden, op weg naar de toekomst.'

De geschiedenis van het Amelander reddingswezen

Kort na de oprichting van de Redding Maatschappij op 11 november 1824 kreeg Ameland de beschikking over een open, onzinkbare Groenlandse roeisloep. Deze boot werd opgeslagen in een loods in Nes en voerde op 6 februari 1825 de eerste succesvolle redding uit.

 

Redders van Ameland

Sinds 6 februari 1825 zijn er vele, vaak heldhaftige reddingen op en rond Ameland geweest. Acht redders hebben daarbij het leven verloren en worden nog steeds herdacht. Lees hier hun verhalen

Laatste in zijn soort - paardenreddingboot Ameland - VVV Ameland

Laatste in zijn soort

Tot de Tweede Wereldoorlog werden roeireddingboten door paarden naar zee getrokken. Na de oorlog werden deze vervangen. Op Ameland wordt de traditie van de Paardenreddingboot in ere gehouden. Nog zo'n 14 keer per jaar vindt er een demonstratie plaats. Meer over de Amelander Paardenreddingboot

KNRM Podcast 'Redders op zee' - VVV Ameland

KNRM Podcast 'Redders op zee'

In deze meeslepende podcast serie vertellen redders, slachtoffers, nabestaanden en collega hulpverleners de meest bloedstollende en hartverwarmende verhalen van reddingsacties waar zij bij betrokken waren. Een zeer indrukwekkende serie, waarin ook een aantal Amelander redders aan het woord komen. Luister de podcast

Zwemmen in zee - VVV Ameland

Zwemmen in zee

Zwemmen in zee; heerlijk, verkoelend en natuurlijk hartstikke leuk! Maar een duik in zee kan ook gevaarlijk zijn. Wil je ook weten hoe je veilig kunt zwemmen in zee? Bekijk onze tips en adviezen

Expositie Redders op Zee - VVV Ameland

Expositie Redders op Zee

In het KNRM jubileumjaar is er in het Maritiem Centrum een expositie ingericht 'Redders op Zee'. Hierin staan de KNRM helden uit het verleden en het heden centraal. Meer info over de expositie

Bootwateren - VVV Ameland

Bootwateren

In het 3e weekend van juni wordt in Hollum het “Muzikaal Bootwateren” georganiseerd. De naam “Bootwateren” vindt zijn oorsprong in de goede afloop van een reddingsactie. Dit werd vroeger gevierd in een plaatselijk café onder het genot van 2 borrels en een sigaar, welke als beloning werden verstrekt door de reddingmaatschappij. Meer info over Bootwateren

Maritiem centrum Abraham Fock - VVV Ameland

Maritiem centrum Abraham Fock

Navigeer door het centrum en door de tijd aan de hand van sterren, kompas en kustlijnen. Neem deel aan een heuse reddingsactie, beleef de tijd van weleer in de oude commissiekamer en wees getuige van bijzondere (kapiteins)verhalen. In het boothuis is de Paardenreddingboot te bezichtigen.  Bekijk Maritiem centrum Abraham Fock

Nationale Reddingbootdag - VVV Ameland

Nationale Reddingbootdag

Eens per jaar organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) haar landelijke opendag. Op deze dag bedanken de 1.400 vrijwilligers van de KNRM de donateurs die reddingwerk financieel mogelijk maken. Meer over de Nationale Reddingbootdag

Oorkonde - VVV Ameland

KNRM-Bemanning beloond met oorkonde

De bemanningsleden van de reddingboten op Ameland en Schiermonnikoog zijn beloond met een oorkonde voor hun inzet bij de reddingsactie van zeven opvarenden van de Fremantle Highway op 26 juli 2023. Lees verder

Herdenkingsmunt 200 jaar KNRM - VVV Ameland

Herdenkingsmunt 200 jaar KNRM

Staatsecretaris van Financiën Aukje de Vries en tv-kok Herman den Blijker hebben de eerste herdenkingsmunt geslagen te ere van 200 jaar KNRM. De ceremoniële Eerste Slag vond plaats in de botenloods van het Maritiem Centrum Abraham Fock op Ameland. Meer info over de herdenkingsmunt

Wie in nood is wordt gered

Alarm / Hulpvragen:

Telefonisch via:

  • Kustwachtcentrum: 0900-0111
  • Meldkamer: 112

Via Marifoon:

  • Marifoonkanaal 16

Via KNRM Alarmcentrale:

Redders op zee- fietsroute ANWB - VVV Ameland

Redders op zee-fietsroute

Tijdens deze fietsroute ontdek je de geschiedenis van de KNRM op Ameland. Je begint bij het reddingstation in Nes en volgt de Waddendijk naar de Ballumerbocht, waar je historische reddingsschepen kunt zien. Daarna fiets je naar Hollum, waar je misschien een reddingbootdemonstratie met paarden kunt bijwonen. Een mooi pad door de duinen brengt je weer terug naar het levendige Nes.

Bekijk de fietsroute

Nieuw boothuis voor KNRM Ameland

Help mee met het bouwen van een nieuw reddingstation op Ameland

De redders op Ameland willen graag de twee reddingstations samenvoegen tot één station: KNRM Ameland. Dit heeft veel voordelen, zoals de 24-uurs inzetbaarheid, die zo blijvend gegarandeerd kan worden. Het nieuwe reddingstation biedt niet alleen een plek voor het materiaal en de vrijwilligers, maar ook voor oefeningen, trainingen en reddingsacties.

Het is een plek waar geredde mensen kunnen bijkomen en waar redders samenkomen na heftige acties. Kortom, een onmisbaar tweede huis voor de KNRM'ers.

Voor het samenvoegen is een nieuw boothuis noodzakelijk. Het is de bedoeling om in de Ballumerbocht een splinternieuw gebouw neer te zetten. 

Kijk hier hoe jij KNRM Ameland kunt helpen

Donateurs gezocht

Donateurs gezocht - VVV Ameland

Sinds 1824 is de KNRM essentieel voor Nederland, een land nauw verbonden met water. Gelukkig kunnen mensen rekenen op professionele vrijwilligers die altijd klaarstaan om zwemmers, watersporters, beroepsvaarders en dieren in nood te helpen. Vanaf het begin hanteert de KNRM drie principes: we werken zonder overheidsgeld, maar met steun van donateurs. Onze redders zijn vrijwilligers en hun hulp is gratis. Deze missie is al 200 jaar oersterk.

Word donateur

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.