
De Terrorist
Foto: Amelander Historie
In de duinen van Ameland, op slechts twintig meter van het strand, stond ooit een houten barak met een opvallende naam: De Terrorist.
Na de bevrijding van Nederland werd deze voormalige Duitse legerbarak omgebouwd tot een vakantiehuis voor nabestaanden van verzetsstrijders – weduwen, kinderen en ouders van mannen die hun leven hadden gegeven in het verzet tegen de Duitse bezetter. Hier konden zij twee weken per jaar tot rust komen, ver weg van de dagelijkse zorgen.
Van verzetsbarak tot vakantiehuis vol herinneringen
De naam De Terrorist werd met opzet gekozen. Het was de scheldnaam die de nazi’s gebruikten voor de ondergrondse strijders. Na de oorlog werd het juist een geuzennaam: een eretitel voor hen die zich verzetten. Tussen 1946 en 1953 kwamen meer dan 2500 vrouwen en kinderen naar deze bijzondere plek, waar verdriet gedeeld werd en waar ook weer gelachen werd – op het strand, in de duinen, en in de gemeenschappelijke zaal waar 's avonds herinneringen werden opgehaald.
Achter de vrolijke vakantiefoto’s uit die tijd gaan diep persoonlijke verhalen schuil. Over kinderen die hun vader nooit hebben gekend. Over moeders die zwegen om hun kinderen te beschermen. En over de kracht van samenzijn – een vroege vorm van lotgenotengroep, lang voordat dat woord bestond.
Oorlogstranen – theater op het strand van Ameland

In juni 2025 komt het verhaal van De Terrorist opnieuw tot leven in de locatievoorstelling Oorlogstranen, gespeeld op het strand bij Paal 13. De voorstelling volgt drie vrouwen die elkaar ontmoeten in het vakantiehuis. Overdag houden ze zich groot, maar zodra de nacht valt komen de herinneringen boven. Het publiek krijgt een indringend inkijkje in de nasleep van de oorlog, in verborgen verdriet en de kracht van verbondenheid.
Na afloop van elke voorstelling is er een nagesprek met journalist en schrijver Auke Zeldenrust, die voor zijn boek Oorlogstranen op Ameland sprak met talloze vrouwen en kinderen die destijds te gast waren in De Terrorist.
📅 Voorstellingen: maandag 2 t/m zaterdag 7 juni 2025
Deze voorstelling maakt deel uit van de herdenking van 80 jaar vrijheid op Ameland.
Van De Terrorist naar De Boekanier

Foto: Amelander Historie
Hoewel het oorspronkelijke vakantiehuis niet meer op dezelfde plek staat, bestaat het gebouw nog wel. De barak is verplaatst en opnieuw opgebouwd in recreatiegebied De Vleijen bij Nes. Tegenwoordig draagt het de naam De Boekanier en wordt het gebruikt als groepsaccommodatie voor jongeren. De oorspronkelijke naam vond men minder passend, maar voor velen leeft de oude Terrorist nog altijd voort in dierbare herinneringen.
Verder kijken en luisteren
Benieuwd naar de persoonlijke verhalen achter vakantiehuis De Terrorist? In twee bijzondere uitzendingen worden herinneringen gedeeld door de vrouwen en kinderen die hier na de oorlog verbleven.
Fryslân Dok
In de documentaire van Fryslân Dok, te bekijken via NPO Start, zie je unieke archiefbeelden en hoor je hoe deze plek troost bood aan nabestaanden van verzetsstrijders. De documentaire geeft een indringend beeld van verdriet, veerkracht en verbondenheid op Ameland.
Weromrop – Omrop Fryslân
In de uitzending van Weromrop vertellen drie weduwen en hun kinderen openhartig over hun tijd in De Terrorist. Ze blikken terug op hun vakanties vol samenzijn en steun, en ook voormalig directrice ‘tante Truus’ (Angeniet Rijkeboer-Kuipers) komt aan het woord.
Meer lezen en bronnen

Meer over Ameland in oorlogstijd
Wil je meer weten over hoe Ameland de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd? Lees dan verder op de pagina:
🔎 Ameland tijdens de Tweede Wereldoorlog
80 jaar vrijheid op Ameland
In 2025 viert Ameland 80 jaar bevrijding met een bijzonder programma vol verhalen, herdenkingen en activiteiten. Bekijk het overzicht:
🎉 Programma 80 jaar bevrijding