Natuur beleven doe je buiten!
De natuur beleven kan op verschillende manieren. De een doet het via het kijken van natuurseries op de TV of in de bioscoop en de ander vindt de achtertuin al mooi genoeg. Maar als boswachter kan ik wel stellen dat je pas echt de natuur in wordt gezogen als je het echt beleeft.
Met je schoenen in de modder of met je blote voeten in het zand of het gras. De wind en zon voelen op je huid, dat maakt het echt. Buiten gebeurt het! Op Ameland is de natuur direct om de hoek. Even buiten de dorpen dan sta je al gauw middenin de natuur. Er zijn vele mooie wandelpaden en routes op Ameland, maar een van mijn favoriete is de gele wandelroute in de Lange Duinen Noord. Een stop bij de vogelkijkhut is een aanrader.
-
Turen over de waterplas
Rondom de waterplas bij de Lange Duinen Noord is het heerlijk vertoeven in het voorjaar. Vogels laten zich weer veelvuldig horen. Ze zetten hun mooiste melodietjes in om ook maar zoveel mogelijk indruk te maken op hun partner. De rietkraag rondom de plas verandert in deze periode van een bruingrijze rand naar een rand met een frisgroene kleur. Er is zoveel te zien en te horen dat het zeker de moeite waard is om daar een tijdje stil te staan. Een uitgelezen plek om dat te doen is de vogelkijkhut bij de plas naast het Finnegatspad.
-
Drukte rondom de plas
De drukte rondom de plas neemt in de loop van het seizoen steeds meer toe. Eerst wat ganzen en eenden, later wordt het aantal vogelsoorten steeds groter. Wat dat betreft zijn de vogels echt wel met de bezoekers van Ameland te vergelijken. Zodra de omstandigheden beter worden neemt het aantal ook toe. Dus kennelijk is Ameland een toplocatie!.
De begroeiing geeft in het begin nog niet voldoende beschutting en dan zijn de vogels ook nog eens extra goed te zien. Maar zodra het groen er doorheen komt lijken de vogels te verdwijnen. Maar niets is minder waar. Op de plas sloven ze zich uit om vervolgens hun partner mee te nemen naar de beschutting van het groen alwaar ze gaan werken aan hun toekomst. Want daar dulden ze geen pottenkijkers. Alhoewel de één het opvallender doet dan de ander.
Aparte verschijning
Naast dat je het kunt zien, verraden de geluiden de vogels ook. Het mysterieuze “hoempen” van de roerdomp is wel een van de meest opvallende geluiden. Zo eind maart zijn de eerste hoemp geluiden te horen, alsof er iemand op een leeg bierflesje aan het blazen is. Een knappe vogelaar als je het dier weet te spotten. Zijn verenkleed is eigenlijk voorzien van een projectie van een rietkraag, geelbruin met zwarte en wittige strepen.
De roerdomp wordt vaker gehoord dan gezien en als deze zich laat zien dan is het een aparte verschijning. Het lijkt wel of de verhoudingen zoek zijn. Met een lange scherpe snavel, een lange dikkige hals, een vrij groot lijf en daaronder een paar lange stelten heeft het dier een grootte van ongeveer 75 cm, dus het is geen kleintje te noemen.
Lastig begaanbaar
Helaas is op het moment van schrijven de route lastig begaanbaar vanwege de hoeveelheid water op de paden. Maar als het opdroogt dan is het daadwerkelijk een toplocatie waar het in het voorjaar gonst van de vogels, zoals aalscholvers, ganzen, lepelaars, rietzangers en blauwborsten. Je de elementen van de natuur voelt en ervaart, de mooie overgang beleeft van nattere duinvalleien naar de duinen en het Groene strand.
De natuur krijgt steeds meer kleur naar mate het seizoen vordert, lissen, distels en orchideeën staan dan langs de paden te shinen. Een walhalla voor de natuur- en vogelliefhebbers.”
Marjan Veenendaal, boswachter Staatsbosbeheer Ameland, februari 2024