De zeehond - VVV Ameland

De zeehond

Wie aan de Wadden denkt, denkt aan zeehonden. Deze nieuwsgierige dieren zijn de echte iconen van het Wad en laten zich regelmatig zien langs de kust van Ameland.

Of je ze nu spot tijdens de bootovertocht naar Ameland, een zeehondentocht of onverwachts op het strand, het blijft een bijzondere ervaring.

Ameland is een van de beste plekken van Nederland om zeehonden in hun natuurlijke habitat te bewonderen. Deze prachtige dieren zijn vaak te zien op de zandbanken rondom het eiland. Tijdens een boottocht kun je ze van dichtbij bekijken, vooral bij laag water wanneer de zandplaten droogvallen. De gewone zeehond en de grijze zeehond zijn de meest voorkomende soorten die je hier kunt zien.

Maar ook zonder boottocht kun je geluk hebben! Soms rust er een zeehond uit op het strand.

Wat te doen als je een zeehond ziet?

Soms rust een zeehond even uit op het strand. Dat is volkomen normaal! Blijf op afstand (minstens 30 meter), houd honden aangelijnd en geniet stilletjes van het moment. Een zeehond blijft soms wel twee dagen op dezelfde plek liggen. Ligt hij op zijn zij of met kop en staart omhoog (de ‘banaanhouding’)? Dan is dat een natuurlijke rusthouding.

Lijkt de zeehond ziek of gewond? Neem dan contact op met 114 Red een Dier of Stichting Zeehondencentrum Pieterburen via 0595-526526. Vermeld altijd een herkenningspunt of strandpaalnummer, zodat hulpverleners het dier kunnen vinden.

Zeehonden spotten vanaf het water

Wil je zeehonden van dichtbij bewonderen? Vanaf Ameland kun je een zeehondentocht maken richting het robbeneiland, tussen Ameland en Terschelling. Hier leeft een grote groep gewone zeehonden en een kleinere groep grijze zeehonden. 

Beleef een zeehondentocht op Ameland!
Stap aan boord en vaar mee naar de zandbanken waar zeehonden uitrusten in de zon. In deze sfeerimpressies krijg je een voorproefje van deze unieke tochten over de Waddenzee, waar je de nieuwsgierige zeehonden van dichtbij kunt bewonderen. Kijk mee en laat je inspireren voor je eigen avontuur!

Boek hier je tickets voor een zeehondentocht

Op en rond Ameland leven twee soorten zeehonden:

De zeehond - VVV Ameland

De gewone zeehond

De gewone zeehond is de meest voorkomende zeehondensoort in de Nederlandse wateren, inclusief de Waddenzee. Ze zijn herkenbaar aan hun ronde kop met grote, donkere ogen en een korte snuit. Hun vacht heeft een gevlekt patroon en varieert in kleur van grijs tot bruin.

Leefgebied en gedrag
Gewone zeehonden leven langs beschutte kusten, zoals zandbanken en riviermondingen. Ze zijn uitstekend aangepast aan het getijdengebied van de Waddenzee en rusten vaak uit op drooggevallen zandplaten bij laag water. Wanneer het water stijgt, trekken ze weer het water in om te jagen op vis.

Voeding en voortplanting
Deze zeehonden voeden zich voornamelijk met vis, zoals haring, kabeljauw en platvissen, maar ook met kreeftachtigen en inktvissen. Ze duiken gemiddeld 2 tot 3 minuten om hun prooi te vangen, maar kunnen tot 10 minuten onder water blijven.

In juni en juli worden de pups geboren. Anders dan bij de grijze zeehond wordt een pup van een gewone zeehond al na enkele uren geboren met een gladde vacht en kan hij direct zwemmen. Moeder en pup blijven een paar weken samen, waarna het jong zelfstandig moet overleven.

De zeehond - VVV Ameland

De grijze zeehond

De grijze zeehond is de grootste zeehondensoort in Nederland. Hij is te herkennen aan zijn lange, rechte snuit en forse lichaamsbouw. Mannetjes kunnen tot 330 cm lang worden en meer dan 300 kg wegen, vrouwtjes blijven kleiner. Hun vacht varieert van donkergrijs tot zilvergrijs met donkere vlekken.

Leefgebied en gedrag
Grijze zeehonden leven meestal langs rotsachtige kusten, zoals in Schotland en Scandinavië, maar een kleine populatie komt ook voor in de Waddenzee. Ze zijn vaak te vinden op zandplaten tussen Vlieland en Terschelling en op Robbeneiland bij Ameland.

Voeding en voortplanting
Deze zeehonden eten een breed scala aan vissoorten, waaronder haring, schol en kabeljauw. Ze kunnen tot 20 minuten onder water blijven tijdens de jacht.

De voortplanting vindt plaats in de wintermaanden. In tegenstelling tot de gewone zeehond worden grijze zeehonden geboren met een dikke witte vacht, die hen beschermt tegen de kou. Ze kunnen de eerste weken nog niet zwemmen en blijven op het land totdat ze hun witte vacht verliezen en een waterafstotende vacht krijgen.

Nog meer dieren spotten op het Wad

Naast zeehonden is het Waddengebied een waar paradijs voor trekvogels. De droogvallende wadplaten bieden voedsel en rustplekken voor vogels die van Noord-Europa naar Afrika trekken en andersom. Soorten die je hier kunt zien zijn sterns, steltlopers, eenden, ganzen, visarenden en zangvogels.

Meer weten over vogels spotten op Ameland? Lees dan verder >>

Knuffel een zeehond – maar dan veilig!

Zeehonden zien er niet alleen schattig uit, maar hebben ook een hoog knuffelgehalte. 

In het wild moet je ze natuurlijk met rust laten, maar met deze zachte zeehondenknuffels kun je wél veilig knuffelen!

Van een schattige kleine variant tot een XXL-knuffel, ze zijn net zo onweerstaanbaar als hun echte tegenhangers op het strand en de zandbanken.

Haal je eigen zeehond in huis en knuffel erop los!

Suske en Wiske - De Woelige Wadden

Zeehonden spelen niet alleen een bijzondere rol in de natuur rondom Ameland, maar ook in stripverhalen! 

In deze speciale Suske & Wiske-uitgave speelt de zeehond een hoofdrol in een spannend avontuur. Een mysterieuze redding, een verborgen geheim en een reis naar de Waddeneilanden leiden de vrienden naar een raadsel waarin zeehonden de sleutel vormen.

Ontdek het verhaal en duik in het mysterie!

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.