De verdronken paarden van Ameland
Op 14 augustus 1979 voltrok zich een van de meest gedenkwaardige en tragische gebeurtenissen in de geschiedenis van de Amelander paardenreddingboot.
Een stormachtige zuidwestenwind en een sterke ebstroom maakten de omstandigheden op zee levensgevaarlijk, toen het Duitse jacht Windspiel 4 in nood raakte. De paardenreddingboot werd opgeroepen, zoals al zo vaak in het verleden. Acht sterke paarden werden ingespannen om de boot door de branding te trekken, maar deze keer liep het anders.
Het noodlot sloeg toe...
Normaal gesproken zouden de paarden, eenmaal bij de waterlijn, losgekoppeld worden van de bootwagen. Maar door een samenloop van omstandigheden lukte dat niet. Het zware onderstel werd meegesleurd door de golven, en de acht paarden werden door het water de diepte in getrokken. Voor de ogen van de bemanning verdronken de dieren – een beeld dat de eilandbewoners nooit meer zou loslaten.
Het Paardengraf
Hoewel de redding van de opvarenden van het Duitse jacht succesvol was, liet de ramp diepe sporen achter. De paarden, jarenlang trouwe helden van het eiland, werden begraven aan de oostkant van het Reddingbootpad, waar een gedenksteen hun laatste rustplaats markeert. Op deze plek herinnert de steen ons aan deze ingrijpende gebeurtenis en de rol die de paarden speelden in de geschiedenis van de reddingsboot.
5 nieuwe paarden
Ondanks het verdriet besloot men kort na het ongeluk om de traditie voort te zetten en werden er vijf nieuwe paarden aangeschaft. Na een korte inwerktijd werd de reddingboot weer op de vertrouwde manier in zee getrokken, waarmee de sterke band tussen mens en paard in de reddingsgeschiedenis van Ameland opnieuw werd versterkt.
Locatie Paardengraf
De Klonjes 5
9161 BV Hollum
Bij het grafmonument vindt jaarlijks een herdenking plaats.
Wij zijn geschiedenis
Voor de televisieserie Wij zijn de geschiedenis maakte de KRO in 2008 deze reportage. Alle betrokkenen bij de ramp met de paarden komen erin aan het woord.