Paardenreddingboot
Op zoek naar een avontuur dat je nergens anders ter wereld vindt? Maak kennis met de Paardenreddingboot van Ameland!
Een levend monument
Het is een stukje geschiedenis dat nog steeds springlevend is – tijdens demonstraties kun je zelf zien hoe deze traditie in ere wordt gehouden. Mis het niet, want zoiets zie je maar op één plek ter wereld: hier, op Ameland!
Hoe het begon
De Paardenreddingboot van Ameland is meer dan alleen een spektakel. Het is een levend monument dat teruggaat naar de tijd waarin het eiland geen moderne motorboten had. Paarden waren letterlijk de redding. Ameland speelde zelfs een belangrijke rol in de oprichting van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in 1824. Sterker nog, zonder de inzet van eilanders en hun stoere viervoeters zou het verhaal van de KNRM misschien heel anders zijn verlopen.
Tot 1937 roeiden de bemanningsleden het schip in nood tegemoet. Daarna werd de motorstrandreddingboot 'Abraham Fock' in gebruik genomen, genoemd naar één van de oprichters van de Reddingsmaatschappij.
Als de stoomfluit klinkt
Vroeger was het de stoomfluit van de zuivelfabriek in Hollum die het startsein gaf voor actie. Zodra de fluit klonk, verzamelden de bemanning en de voermannen hun paarden uit de weilanden en draafden naar het KNRM-station om de paarden voor de reddingboot te spannen. Het geluid van de ratelende rupsbanden op de stenen straten kondigde de komst van de boot aan, en iedereen in het dorp wist dat er iets stond te gebeuren.
Ook vandaag de dag hoor je dit herkenbare, spannende geluid tijdens elke demonstratie, wanneer de reddingboot weer door het dorp wordt getrokken.
Vanuit het boothuis
De demonstratie begint vandaag de dag bij het boothuis van het Maritiem Centrum in Hollum. Hier worden de paarden ingespannen en de bootwagen aangekoppeld. Op het fluitsignaal van de walbaas komt het imposante geheel van zo’n 12.000 kilo in beweging richting het strand. Je kunt dit indrukwekkende schouwspel volgen, te voet of op de fiets, terwijl de paarden en boot hun weg maken.
De lancering zelf vindt plaats op het strand, aan het einde van het Tjettepad, ongeveer een kilometer van het Maritiem Centrum. Mis deze unieke ervaring niet en beleef de kracht van de Paardenreddingboot van dichtbij!
Een duik in het verleden (zonder zelf nat te worden!)
Wil je dit stukje Amelander geschiedenis in actie zien? Bezoek dan een van de spectaculaire demonstraties. De kracht en samenwerking van mens en dier zijn nog steeds adembenemend. Terwijl de paarden de zware boot over het strand slepen en door de branding het water in trekken, ervaar je de spanning van een historische reddingsactie. Krijg je kippenvel? Dat hoort erbij!
Demonstratie data
- zaterdag 26 oktober 2024, 17:00 uur
- maandag 23 december 2024, 14:00 uur
- zaterdag 22 februari 2025, 15:00 uur
- zaterdag 19 april 2025, 14:00 uur
- zaterdag 3 mei 2025, 14:00 uur
- zaterdag 31 mei 2025, 14:00 uur
- zaterdag 7 juni 2025, 19:00 uur
- zaterdag 20 juni 2025, 18:00 uur
- dinsdag 22 juli 2025, 19:00 uur
- woensdag 6 augustus 2025, 19:00 uur
- woensdag 20 augustus 2025, 19:00 uur
- dinsdag 16 september 2025, 17:00 uur
- zaterdag 25 oktober 2025, 11:00 uur
- zaterdag 27 december 2025, 14:00 uur
Data en tijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen
Goed om te weten
Kom waar mogelijk te voet, met de fiets of per bus. De beschikbare parkeerruimte langs de route is beperkt.
Voor mindervaliden is er een uitzichtplateau aanwezig.
Tip: ga niet weg zodra de reddingboot in zee ligt! Het is ook indrukwekkend om te zien hoe de paarden de boot weer uit het water halen.
VriendenLoterij Museumprijs 2024
Fantastisch nieuws! De iconische Paardenreddingboot en het Maritiem Centrum Abraham Fock zijn genomineerd voor de VriendenLoterij Museumprijs 2024! 🏆
De stemronde voor de VriendenLoterij Museumprijs 2024 is inmiddels gesloten, nu is het spannend afwachten tot 14 november, wanneer de winnaar bekend wordt gemaakt. 🎉
De nominatie van de iconische Paardenreddingboot en het Maritiem Centrum Abraham Fock is een prachtige erkenning voor de rijke traditie van het Amelander reddingwezen. Dankzij jullie stemmen kunnen we hopelijk deze bijzondere geschiedenis nog beter behouden voor toekomstige generaties.
Blijf op de hoogte en duim met ons mee! 🐴
Sigaren & bootwateren
De naam "bootwateren" vindt zijn oorsprong in de goede afloop van een reddingsactie. Vroeger werd dit gevierd in het plaatselijke café, waar de bemanning twee borrels en een sigaar kreeg van de reddingsmaatschappij als beloning voor hun dappere inzet. Tegenwoordig leeft deze traditie voort in de vorm van Muzikaal Bootwateren – een jaarlijks evenement vol muziek en gezelligheid.
De ramp van 1979
Bij de Hollumers staat deze dag nog altijd in het geheugen gegrift: 14 augustus 1979. Een stormachtige wind uit het zuidwesten en een sterke ebstroom zorgen voor zware omstandigheden op zee. De Paardenreddingboot wordt opgeroepen om hulp te bieden aan het Duitse jacht Windspiel 4, dat in nood verkeert. Terwijl de mannen zich klaarmaken voor de reddingsactie, voltrekt zich een tragedie. Voordat ze het goed en wel beseffen, trekt het woeste water de oplegger en de paarden mee de diepte in.
Vanaf het water
Vanaf het strand is de demonstratie van de Paardenreddingboot al een indrukwekkend spektakel om te zien, maar wist je dat je het ook vanaf zee kunt beleven? Stap aan boord van de m.s. Zeehond en krijg een uniek uitzicht op deze bijzondere traditie. Vanaf het water zie je de kracht van de paarden en de reddingboot nog beter in actie. Het is een ervaring die je echt nergens anders kunt krijgen. Dus, wil je de demonstratie van heel dichtbij meemaken?
Maritiem Centrum Abraham Fock:
Waar het allemaal te zien is
De Paardenreddingboot en de dappere viervoeters hebben hun thuis in het Maritiem Centrum Abraham Fock. Hier krijg je een kijkje in de maritieme geschiedenis van Ameland, kun je de reddingboot bewonderen en leren over de levensreddende acties van toen en nu. Je kunt ook het verhaal van de KNRM ontdekken, waar Ameland nog steeds nauw mee verbonden is.
Kortom, de paardenreddingboot is niet zomaar een stukje geschiedenis; het is een ervaring die je het gevoel geeft midden in het maritieme leven van Ameland te staan. Of je nu houdt van avontuur, rust of geschiedenis, dit mag je niet missen tijdens je bezoek aan het eiland!