Het verhaal van Henk Kingma
In 2019 keerde Henk Kingma (62) samen met zijn vrouw terug naar Ameland: het eiland dat ze in 2011 verlieten. “We misten de mooie omgeving, maar ook de vriendschappen die we hadden opgebouwd.” Naast liefhebber van het eiland is Henk ook een politieagent in hart en nieren. Al 45 jaar draagt hij bij aan een veiligere samenleving, en dat op verschillende plaatsen: in Bloemendaal, Heemstede/Zandvoort, Dokkum en in totaal vijftien jaar op Ameland.
Henk startte in 2000 als straatagent bij politie Ameland en na zijn ‘uitstapje’ naar Dokkum kwam hij terug in dienst als wijkagent. Naast de algemene politiewerkzaamheden richt hij zich ook op de aanpak van sociale problemen op het eiland, zoals overlast en criminaliteit. ”Als wijkagent heb ik meer tijd om deze problemen te signaleren, analyseren en aan te pakken.” Samen met vijf vaste collega’s, met elk hun eigen expertise, werkt Henk aan een veiliger eiland door handhaving en opsporing.
ZOMERDRUKTE
Wanneer er in de zomer duizenden toeristen naar het eiland komen, wordt het Amelander korps aangevuld met extra agenten. In de maanden juli en augustus draait Henk daarom alleen dagdiensten. Zo is hij het vaste aanspreekpunt voor de flexibele schil. “Ik brief ze, stuur ze aan en maak ze wegwijs op het eiland. Ook kunnen ze altijd bij mij terecht voor vragen.” Een belangrijke rol, want naast dat de tijdelijke krachten in een andere omgeving zijn, is politiewerk op Ameland in meerdere opzichten ook anders dan op het vasteland.
POLITIEWERK OP AMELAND
Ameland is een eiland en dus omringd met water. De geïsoleerde ligging zorgt ervoor dat de politie bij bepaalde incidenten anders te werk gaat dan aan wal. Henk noemt een aantal voorbeelden: “Heel concreet: voor het vervoeren van een persoon met verward gedrag wordt normaal gesproken een speciale ambulance ingezet: de psycholance, die hebben we op Ameland niet. Maar ook bij grote incidenten gaat het anders. Op het vasteland richt de officier van dienst een commandopost in, maar hier lukt dit niet. Daarom hebben we het CoWa: Coördinatieteam Waddeneilanden.” Het CoWa is een overlegstructuur met onder andere de brandweer, politie en geneeskundige dienst. Omdat het CoWa al aanwezig is op het eiland kunnen de hulpdiensten snel starten met de bestrijding van het incident.
VERKEERSPROBLEMEN
Daarnaast brengt ook de komst van toeristen nog eens extra uitdagingen met zich mee voor de politie op Ameland. “De wegen zijn niet ingericht op de hoeveelheid mensen die in de zomer naar ons eiland komt. Er ontstaan files en daarnaast worden de fietspaden gebruikt door snorfietsers, bromfietsers, wandelaars én
mensen op een gewone of elektrische fiets. Allemaal tegelijkertijd.” Dat is al vervelend wanneer iedereen zich aan de verkeersregels houdt, maar je raadt het al: dat is niet altijd het geval. “Mensen overtreden een inrij- of parkeerverbod of stappen met teveel mensen in een auto, met hun kinderen op hun schoot. Dat is niet alleen tegen de regels, maar ook gevaarlijk.” Volgens Henk weten mensen wel wat de regels zijn, maar hebben ze op vakantie een vrijer gevoel, waardoor ze denken dat hun gedrag geoorloofd is: “Maar ook hier willen we ongelukken voorkomen en hoor je je gewoon te gedragen.”
UITGAANSLEVEN EN ONWETENDHEID
In de dorpen, en dan vooral in Nes, ervaren inwoners en ondernemers overlast rondom het uitgaansleven: “Mensen lopen schreeuwend door het centrum, nemen voor de grap een stoel mee van een terras of vertonen gewelddadig gedrag. Vaak spreken we mensen hierop aan, maar soms moeten we ook streng zijn en een
bekeuring geven.” Volgens Henk vertonen individuen in groepen vaak ander gedrag, in negatieve zin. Daarnaast overtreden veel vakantiegangers de regels door onwetendheid: “Veel mensen onderschatten het gevaar van roken en open vuur in natuurgebieden of weten simpelweg niet dat het op bepaalde plekken verboden is om te kitesurfen of met de hond los te lopen. Mensen staan daar simpelweg niet bij stil.”
WELKOM OP HET EILAND
Hoewel Henk soms met vervelende situaties te maken krijgt, vindt hij zijn beroep vooral heel mooi: “Een klein gedeelte van de vakantiegangers zorgt voor overlast; het overgrote deel gedraagt zich gewoon. Gelukkig maar, want we kunnen ook niet zonder ze.” Henk verwelkomt bezoekers daarom altijd graag op het eiland. “Ik zeg altijd: feestvieren mag, maar houd daarbij wel rekening met elkaar. Wees je ervan bewust dat jouw gedrag ook invloed heeft op anderen, zoals onze ondernemers en inwoners.”
DRIE TIPS VAN HENK
1. Verdiep je in de wet- en regelgeving op het eiland
Om de natuur én iedereen op het eiland te beschermen, gelden er op Ameland een aantal regels waar je misschien nog niet vanaf weet. Zorg dat je geïnformeerd bent en overtreed geen regels omdat anderen dat doen. Om een aantal voorbeelden te noemen: stook geen vuur in de open lucht en lijn je hond aan in de bossen, duinen, dorpen, langs het Wad en op de badstranden. En wil je gaan kitesurfen? Check dan eerst waar dat mag.
2. Gedraag je op vakantie niet anders dan thuis
Óók op Ameland heeft verkeer van rechts voorrang en is het verboden om met meer personen op de achterbank van de auto te zitten dan dat er gordels zijn. Dat doe je thuis niet, dus ook op vakantie niet.
3. Houd rekening met de inwoners en ondernemers
Feesten en plezier hebben mag, maar zorg ervoor dat je geen overlast veroorzaakt. In de zomermaanden hebben inwoners en ondernemers veel last van geluidsoverlast en baldadigheid. Houd rekening met elkaar en gedraag je. We zijn blij met bezoekers, maar niet met de overlast die sommige mensen veroorzaken.